TravelPass.gr

Ο Καθεδρικός ναός του Μιλάνου (Duomo)

01/03/2017

Ο καθεδρικός ναός του Μιλάνο (Duomo di Milano) ή απλά Ντουόμο είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ιταλίας. Βρίσκεται  στην πλατεία Duomo (Piazza del Duomo), που οφείλει το όνομά της στο ναό, και αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα και πολυφωτογραφημένα σημεία της χώρας. Είναι φυσικά το πιο χαρακτηριστικό κτίσμα της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας και το σημαντικότερο από τα αξιοθέατα του Μιλάνου.

Travelpass.gr - Ο Καθεδρικός ναός του Μιλάνο (Duomo)

Ο περίφημος καθεδρικός ναός του Duomo είναι γοτθικού ρυθμού και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο γοτθικό ναό του κόσμο και τον πέμπτο μεγαλύτερο συνολικά με μήκος που φτάνει τα 157 μέτρα. Αποτελεί την έδρα του αρχιεπισκόπου της πόλης και είναι αφιερωμένος στην Παναγία της Γέννησης.

Η ρυμοτομία του κέντρου της πόλης μαρτυρά την ιδιαίτερη σημασία του ναού για τους Μιλανέζους, μιας και πολλοί από τους κεντρικούς του δρόμους περνούν από το σημείο αυτό.

Travelpass.gr - Ο Καθεδρικός ναός του Μιλάνο (Duomo)

Η κατασκευή του ναού διήρκεσε 5 ολόκληρους αιώνες. Άρχισε να χτίζεται το 1386 με πρωτοβουλία του τότε Αρχιεπισκόπου Αντόνιο ντα Σαλούτσο (Antonio da Saluzzo) και ολοκληρώθηκε το 19ο αιώνα.

Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η πλατεία Duomo και ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου, από τον 5ο αιώνα βρισκόταν η βασιλική της πόλης, ενώ το 838 μ.Χ. προστέθηκε μια ακόμα. Μια πυρκαγιά που ξέσπασε όμως το 1075, στάθηκε ικανή να καταστρέψει και τους δύο ναούς. Ο τότε αρχιεπίσκοπος δεν δυσκολεύτηκε να βρει τους απαιτούμενους  πόρους για να ξεκινήσει την κατασκευή του ναού,  μιας και η ιδέα αυτή προκαλούσε ιδιαίτερο ενθουσιασμό στους κατοίκους της πόλης.

Travelpass.gr - Ο Καθεδρικός ναός του Μιλάνο (Duomo)

Το 1389 άρχισε να αποκτά μια έντονη γοτθική όψη χάρη στον Γάλλο μηχανικό Nicolas de Bonaventure, που είχε αναλάβει την κατασκευή του. Οι εργασίες εξελίχθηκαν με γοργούς ρυθμούς μέχρι το 1402 που η κατασκευή ήταν σχεδόν μισοτελειωμένη. Η έλλειψη όμως πόρων και ιδεών έβαλαν προσωρινά «φρένο» στις εργασίες μέχρι το 1500 με 1510, οπότε ολοκληρώθηκε η κατασκευή του οκταγωνικού θόλου και η διακόσμησή του με 4 σειρές 15 αγαλμάτων που παρουσιάζουν Αγίους της Καθολικής Εκκλησίας.

Travelpass.gr - Ο Καθεδρικός ναός του Μιλάνο (Duomo)

Το 1571 με τον Αρχιεπίσκοπο Carlo Borromeo και τον μηχανικό Pellegrino Pellegrini στο… τιμόνι έγινε μια προσπάθεια ο ναός να αποκτήσει αναγεννησιακό στυλ καθώς το γοτθικό έμοιαζε κάπως ξένο στους ντόπιους. Ωστόσο, τον 17ο αιώνα, με αρχιτέκτονα τον Carlo Buzzi, η ιδέα για την κατασκευή του ναού με βάση το γοτθικό ρυθμό ήρθε και πάλι στο προσκήνιο.

Travelpass.gr - Ο Καθεδρικός ναός του Μιλάνο (Duomo)

Όπως μαρτυρά η ιστορία του καθεδρικού ναού του Μιλάνο, πολλοί άνδρες προσπάθησαν να τον ολοκληρώσουν, όμως, τα εύσημα για την ολοκλήρωση της κατασκευής του εξωτερικού τμήματος του ναού, το 1805, ανήκουν στο Ναπολέοντα. Μέχρι και το 1965 γίνονταν μικρές προσθήκες και τελειοποιήσεις για να πάρει ο ναός τη μορφή που έχει σήμερα.

Travelpass.gr - Ο Καθεδρικός ναός του Μιλάνο (Duomo)

Ο ναός έχει συνολικά 3.400 αγάλματα και είναι διακοσμημένος ακόμη και στα πιο κρυφά και απόμερα σημεία του. Το λευκό μάρμαρο, τα εντυπωσιακά βιτρό και το επιβλητικό άγαλμα της Παναγίας που είναι καλυμμένο με φύλλα χρυσού και έχει ύψος 4 μέτρα, αποδεικνύουν ότι οι  Μιλανέζοι -και όχι μόνο- άξιζε να περιμένουν 500 χρόνια για την ολοκλήρωσή του.

Η είσοδος στο ναό είναι δυνατή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και είναι φυσικά ελεύθερη. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για τον επισκέπτη να ανέβει στη στέγη του ναού και να θαυμάσει από κοντά τους πύργους αλλά και να απολαύσει την εκπληκτική θέα.  Η είσοδος κοστίζει 9€ για άνοδο με τα πόδια και 13€ για να ανεβείτε με τον ανελκυστήρα. Για τα παιδιά οι τιμές μειώνονται στο μισό.

Rating: 9.8/10. From 4 votes.
Please wait...

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Όμορφος κόσμος